Що таке ГМО і генномодифікована їжа
Генетично модифікований організм або ГМО – це організм, ДНК якого було змінено або модифіковано за допомогою генної інженерії.
У більшості випадків в ГМО заміняють ДНК одного організму на ДНК іншого організму, будь то бактерія, рослина, вірус або тварина. Такі організми іноді називають «трансгенними» організмами. Наприклад, ген павука, який допомагає павукоподібним виробляти шовк, може бути вставлений в ДНК звичайної кози.
Це звучить неправдоподібно, але саме так цей процес використовується для розведення кіз, які виробляють протеїни шовку в козячому молоці. Потім молоко збирають і виділяють шовковий білок для отримання легкого, надміцного шовкового матеріалу з широким спектром промислового і медичного застосування.
На сьогоднішній день діапазон сфер застосування ГМО приголомшивий і вражає уяву. CRISPR – новий інструмент для редагування генома, дозволив генетикам розводити ГМО свиней, які світяться в темряві: в ДНК свині був вставлений генетичний код, що відповідає за біолюмінесценцію медуз. CRISPR відкрив двері для генетичних модифікацій які неможливо було навіть уявити ще десять років тому.
ГМО вже широко поширені в сільському господарстві. Найбільш поширені генетичні модифікації роблять для створення культур з більш високою врожайністю, стійких продуктів, захисту рослин від шкідників і пестицидів.
Генетично модифіковані продукти
Згідно визначення Національної бібліотеки США з медицини(NCBI) гено-інженерні або генетично модифіковані продукти – це продукти, в які були додано чужорідні гени інших рослин або тварин. За рахунок цього продукти стають більш ароматними, а також стійкішими до хвороб і посухи.
Проте NCBI також веде список потенційних ризиків, пов’язаних з ГМ-продуктами, включаючи генетичні зміни, які можуть завдати шкоди навколишньому середовищу. Зокрема, можливо, що модифіковані організми можуть бути інбридними з природніми організмами, що призведе до можливого вимирання організму без генної модифікації. Наприклад, бананове дерево повністю розмножується за допомогою методів клонування. Самі банани безплідні.
Безумовно найбільше використання ГМО-технологій відбувається на широко поширених сільськогосподарських культурах. 90% сої, бавовни, рапсу, кукурудзи та цукрових буряків, що продаються в Сполучених Штатах, генетично модифіковані.
Однією з головних проблем широкого поширення ГМО-культур є стійкість до шкідників. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я одним з найбільш широко використовуваних методів вироблення стійкості рослин перед шкідниками є вбудовування гену Bacillus thuringiensis (Bt) – бактерії, яка виробляє білки, що відлякують комах. ГМО-культури, модифіковані геном Bt, володіють стійкістю до комах-шкідників, що знижує потребу в широкомасштабному розпиленні синтетичних пестицидів.
Чи безпечні ГМО?
Активісти боротьби з ГМО стверджують, що ГМО можуть завдати шкоди навколишньому середовищу і викликати проблеми зі здоров’ям у споживачів.
Однією з таких організацій по боротьбі з ГМО є Центр з безпеки харчових продуктів, який називає генну інженерію рослин і тварин потенційно «однією з найбільших неконтрольованих екологічних проблем XXI століття».
«Генетично модифіковані продукти пов’язані з токсичними і алергічними реакціями, хворобами, безпліддям і смертю домашньої худоби, а також пошкодженням практично кожного органу, обстеженого у лабораторних тварин», – йдеться в повідомленні ще однієї групи активістів проти ГМО.
«Більшість розвинених країн не вважають ГМО безпечними», – гвориться в проекті Non-GMO Project. «У більш ніж 60 країнах світу, включаючи Австралію, Японію і всі країни Європейського Союзу, існують значні обмеження або прямі заборони на виробництво і продаж ГМО».
За словами Крісті Спис, керівника програми As You Sow (As You Sow – некомерційна організація, що займається захистом навколишнього середовища і робить огляд того, як корпоративні дії впливають на наше довкілля, в тому числі на виробництво продуктів харчування), ГМО-продукти небезпечні, «оскільки зміни пов’язані зі стійкістю до токсичних речовин, таких як пестициди і деякі добрива. Коли застосовуються небезпечні хімічні речовини, рослини використовують їх для зростання, а тому сама їжа може завдати шкоди нашому здоров’ю “.
Чому ГМО корисні
Багато наукових організацій та промислових груп сходяться на тому, що страх перед продуктами ГМО – скоріше емоційна реакція, ніж факти. Всесвітня організація охорони здоров’я, Американська медична асоціація, Національна академія наук США, Британське королівське товариство і всі інші поважні установи, вивчивши дані, прийшли до висновку, що вживати продукти, які містять інгредієнти, отримані з ГМ (генетично модифікованих) зернових культур не більше ризиковано, ніж споживання тих же харчових продуктів, які містять інгредієнти з сільськогосподарських культур, модифікованих традиційними методами поліпшення рослин (селекція, міжвидове схрещування тощо) .
Іншими перевагами є більша витривалість культур з покращеною врожайністю. «ГМ-культури можуть підвищити врожайність для фермерів, скоротити використання природних ресурсів та викопного палива, а також підвищити поживність продуктів», – йдеться в заяві на веб-сайті Monsanto, найбільшого в світі виробника ГМО. Монсанто та інші сільськогосподарські підприємства мають фінансову частку в вивченні і обміні інформацією з науковцями про генетично модифіковані продукти, тому їх позиція підкріплена дослідженнями. Проте хоч і існує безліч наукових даних, що демонструють безпечність, ефективність і стійкість ГМ-культур, генетична модифікація залишається порівняно новою науковою областю.